February 24, 2018, 12:19 am
Home Scurt istoric

 

SCURT ISTORIC

 

Se pare ca denumirea localitatii provine de la un anume Savin si de la urmasii acestuia, fapt care însa nu este recunoscut documentar.

Prima atestare documentara a localitatii este cea de la 6 ianuarie 1411 în care satul apare cu denumirea de Sobolesti si apoi cea din 11 iulie 1428 în care este denumit Sobolea si care apartinea de Manastirea Bistrita.

Prima mentionare a actualei denumiri este de la 4 martie 1797, când domnitorul Alexandru Calimachi porunceste ispravnicilor de Neamt sa cerceteze plângerea egumenului de la Manastirea Bistrita împotriva locuitorilor satului Savinesti.

Satele care intra în componenta comunei sunt Savinesti, Dumbrava Vale si Dumbrava Deal. La acestea se poate adauga si Colonia Savinesti, o mica comunitate (actualmente cartier) ce a luat fiinta odata cu venirea în localitate a muncitorilor si specialistilor ce au contribuit la ridicarea în anii '60 a platformei chimice.

Satul Dumbrava Deal (ce a luat fiinta dupa 1907 din locuitorii fugiti de pe mosiile boieresti din satele Cracauani, Bârgauani si Rediu) era numit Dumbrava Rosie din deal si s-a constituit pe locul unei dumbrave de stejari ce a fost defrisata dându-se loturi de împroprietarire locuitorilor. Locuitorilor acestui sat li se spuneau "cei din deal" si de aici si denumirea satului Deleni.

De comuna Savinesti se leaga numele combinatului de fire si fibre sintetice, cândva mândria industriei chimice românesti.

Conform datelor de pe Wikipedia platforma industriala Savinesti a fost ridicata în anul 1957.

S-a început cu o unitate de productie de fibre sintetice. În anul 1958 a fost pus în functiune Combinatul de îngrasaminte Azochim, actualmente SC Ga-Pro-Co Chemicals Savinesti. La Azochim lucrau pe atunci aproape 3.000 de nemteni. Din platforma industrial? mai faceau parte Fibrex, Rifil, Melana si Institutul de Cercetari pentru Fire si Fibre Sintetice (ICEFS) Savinesti (înfiintat în 1991).

Pe platforma chimica Savinesti, lucrau aproximativ 18.000 de oameni, cu tot cu cei de pe santiere.